mandag 24. juni 2013

Det gamle Egypt

Det er mye vi får oppleve sammen. I fjor fikk vi reist på en helt unik studietur til Egypt. Før vi dro leste vi mye om hvordan livet var i det gamle Egypt, lærte om klima, geografi, faraoer, religion, mumier og mye mye mer.


Så dro vi til AFRIKA! For det er nemlig Afrika Egypt befinner seg i.

Vi reiste til Kairo hvor vi var på Arkeologisk museum. Der så vi Tutankhamons gullmaske og alle de skattene man fant i gravkammeret hans.


Så var vi i Giza, der så vi pyramidene og Sfinksen, vi klatret til og med inn i en pyramide!

Vi tok oss også en tur i en "feluka"- en liten båt, langs Nilen! Vi lette etter krokodiller, men det viser seg at det ikke finnes krokodiller i den nordlige Nilen! Aswandammen ble reist opp på 1960-1970 tallet og da ble alle krokodillene igjen i den sørlige delen av eleven :).
Vi var også med på å lage papyrus på en gammel måte!Så dro vi sydover og besøkte Luxor, eller Theben som byen ble kalt før i tiden. Der så vi fantastiske templer med statuer av faraoer og med inskripsjoner om guder og konger. Vi besøkte også det historiske museumet og et museum om mumifisering. Der lærte vi den gamle kunsten for å oppbevare menneskekropper i tusenvis av år! Vi var i Kongenes dal - et sted hvor egypterne gravla sine faraoer, og så fikk vi se det vakre Hatshepsuttemplet.


Vi så også dagens Egypt og lærte om to store religioner: Islam og Kristendom. Vi traff noen koptiske kristne og var i kirken deres, og vi så også mange store og fine moskeer.


I ørkenen bor beduiner, og her lærte vi om deres levemåte, mat, musikk og dans. Vi fikk ri på kameler og lærte om diverse planter og dyr som lever i ørkenen.Hjemme lagde vi et tankekart hvor vi skrev alt vi lærte om det gamle Egypt. Det var ikke lite!


Etterpå skrev vi ned mye av det vi lærte og lagde en stor bok om Egypt. Her er det noen sider fra prosjektboka vår. Du kan se bildet bedre hvis du klikker på det!


Maria feiret også bursdagen sin på det kulturhistoriske museet, og der ble hun en egyptisk prinsesse! Det var GØY!Nå kan dere også lære noe om Egypt! Her er noen bøker vi leste sammen:

* Hart G. : Det gamle Egypt (serie "Oppdag verden")
* Stenstad T. : Det gamle Egypt
* Bingham J. : Slik levde de i det gamle Egypt

Nettressurser:
Norsk Nettskole
The British Museum
Flere BBC dokumentærer, for eksempel denne.
Ha en fin dag! Hilsen 
mamma

1 kommentar:

  1. For en fantastisk opplevelse!! Ikke mange skoleklasser som tar en slik utflukt! ;)

    SvarSlett