Barna våre er heldige å ha så mange aktiviteter at de kan velge hvilke sosiale sammenkomster de skal på blant flere andre. I juni, for eksempel, kunne de velge mellom flere musikkleire, en sammenkomst av familier som underviser barna hjemme, en invitasjon til et uhøytidelig treff med venner fra Nord Norge og å reise til Moskva på en historisk festival. Alt dette foregikk i en og samme uke!! Og vi har bare tre barn! Det var en fekteleir som Daniel absolutt ville velge... om det ikke var en tur til Berlin sammen med orkesteret hans! Så da ble det Berlin! Orkesteret var der på turne, og Mamma og Maria kom til Berlin også til slutten av turneet, hørte på konserter, og vi ble litt igjen i Berlin etter at orkesteret reiste hjem til Oslo.
Denne turen var med på å skape verdifulle minner og tanker om krig og fred, om demokrati og menneskets verdi, om historie og om vår plass i den. Jeg skulle ønske jeg hadde en mulighet om å lære om alt dette på en så naturlig måte som barna i dag får mulighet til. Dette var lærerikt, for meg ikke minst.
I Berlin var vi på mange spennende museer og steder. Vi er veldig glad i naturfag, derfor var Naturhistorisk museum det første valget vårt.
I dette museet kunne vi se de store skjelettene til diverse dinosaurer, og Maria kan navnene på alle sammen. Vi leste om deres liv, hva de spiste, hvordan de så ut og hva som kunne ha vært grunnen til at ingen dinosaurer vandrer rundt i norske skoger.
Vi funderte litt på livets mening og hørte på andre som fortalte sin mening om saken.
Vi var imponert over den gigantiske kolleksjonen av gjenstander som er bevart i formalin. Litt skremmende men spennende å tenke på alt det levende som måtte bli alkoholisert for å bevares i flere hundre år!
Det var mange aktiviteter for de nysgjerrige, både mulighet til å se på dinosaurene fra innsiden, se en film om jordens historie og utvikling, observere hvordan paleontologene jobber, lære om insekter og dyr og mye mye annet.
Vi hørte også på konsertene som ungdomsorkesteret spilte i Berlin, både inne og ute.
Etter orkesterturen ble vi litt igjen i Berlin. Og siden vi er så interessert i historie, besøkte vi først Pergamon museet kjent for sin utrolige Babylon utstilling.
Man kan spasere langs løvepassasjen som de kongelige så for flere tusen år siden.
Sånn så de gamle husene ut: eiernes avdøde familiemedlemmer var begravet rett under gulvet.
Vi så på arbeidet til en arkeolog som reparerte verdifulle gjenstander i utstillingen.
*** Det er flere museer på Museumsinsel, Øyet av museer, i tillegg til Pergamon. Denne gangen besøkte vi Neues Museum. Der så vi en stor Egypt utstilling, blant annet, den berømte busten av Nefertiti, den vakre kone til farao Akhenaten.
Det var ikke mulig å ta bilder der, derfor er dette bildet fra internett. Jeg ønsket å ta et bilde av en veldig spesiell gjenstand ved siden av, det var en modell av busten laget for blinde. Fikk ikke lov, dessverre. Men for en tanke at de blinde også kan betrakte hennes vakre ansiktet!
Og vi fant en feil: kartusjen til høyre ligger opp ned, dette påpekte Maria, og vi kan tro henne, hun kan lett lese hieroglyfene fra gammel Egypt etter vårt store Egypt prosjekt.
***
Men om man er interessert i historie så er det ikke bare de eldgamle sivilisasjoner man studerer om. Man kan ikke reise til Tyskland uten å minnes om den andre verdens krig. Dette er et veldig tøfft tema å snakke om og ikke alt er egnet for mindre barn. Maria ville ikke se Holocaust minnesmerke, og hun satt i biblioteket mens vi så utstillingen med bilder av grusomhetene som ble påført jødene i løpet av krigen. Vanskelig å forstå og forestille seg hvordan dette kunne ha skjedd, og vi håper og ber at dette aldri skjer igjen.
Dette er et stykke stoff som ble brukt for å markere jøder på deres klær.
En installasjon i det Jødiske museet. Hundrevis av skrikende fjes ligger på gulvet... Noen passerer over dem uten å tenke, noen stopper og blir forskrekket... Kan man gå over menneskelige ansikter? Et sterkt bilde om verdighet og livets verdi...
*** Men heldigvis var krigen til slutt over. Vi besøkte en av de største krigsmemorialer i verden, i Treptower park, hvor tusenvis av soldater som kjempet mot nazistene er begravet og hvor, gjennom sorg og tap, vises det glede av seier. Et verdig og viktig monument å besøke.
Ingen og ingenting er glemt!
*** I Potsdam var vi i Cecilienhof, hvor Potsdamkonferansen ble avholdt i 1945. De allierte partene, representert av Stalin, Churchill og Truman, bestemte hvordan Tyskland skulle administreres.
Dette med alle rettigheter kan kalles et sted hvor den kalde krigen ble født. Truman fikk en hemmelig beskjed at atombomben var klar til bruk. Og etter Hiroshima og Nagasaki var det lite som kunne sammenveve de gamle allierte... Tyskland ble delt i to, og to land ble oppført på verdenskartet, DDR (Tysk Demokratisk Republikk) i øst og BRD (Føderativ Republikk av Tyskland) i vest.
Bare fargeforskjellen på to sider av broen og den hvite linjen på tvers av den minner i dag om at dette var et sted hvor øst- og vest Tyskland møttes i Potsdam.
*** I Berlin derimot er det flere museer og holdepunkter hvor man får lært om den kalde krigen, om fall av Berlinmuren. Vi besøkte Berlinmuren museet og lærte om hvordan og hvorfor den ble oppført, om livet bak muren og om Berlinmurens fall.
Det er et permanent minnesmerke ved Checkpoint Charlie, en grenseovergang mellom den amerikanske og den sovjetiske sektorer i Berlin fra 1945 til 1990.
En liten del av Berlinmuren er igjen ved museet. Det er en East Side Gallery hvor man kan se mer av muren, men vi fikk ikke tid til å se det denne gangen. Kanskje neste gang :).
En grensepost mellom øst og vest Tyskland.
Denne turen var med på å skape verdifulle minner og tanker om krig og fred, om demokrati og menneskets verdi, om historie og om vår plass i den. Jeg skulle ønske jeg hadde en mulighet om å lære om alt dette på en så naturlig måte som barna i dag får mulighet til. Dette var lærerikt, for meg ikke minst.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar