I løpet av Forbundet Kystens landstevne kom det flere vikingskip til Oslo ved Operaen. Ett av de mest fantastiske skipene var Saga Oseberg, en rekonstruksjon av Osebergskipet (originalen befinner seg i Vikingskipshuset).
"Vikinger" fra skipet fortalte oss om hvordan skipet ble rekonstruert. Dette var ikke lett: designet på skipet er veldig spesiellt og krever mye planlegging og forarbeid. Mye av arbeidet var ikke mulig å lage med dagens verktøy som sag for eksempel. Man kunne bare bruke øks, noe som er mer komplisert, men resultatet ble særdeles vakkert! Ikke bare ble det historiske skipet gjenskapt, men eksperimentell arkeologi medvirket historikere i å svare på viktige spørsmål om hvordan håndverkere jobbet. De klarte å bevise at dette skipet kunne brukes til sjøfart!
Vi ble også kjent med våpen som ble brukt i vikingtiden og nå kunne vi endelig prøve dem ut, ikke bare se på.
Men det er ikke bare vikingskipene man kunne lære om. Vi så på båtbyggernes arbeid og lærte om formen til skipet, dybden og lengden, materialer som brukes til dette - og mye mer.
Daniels drøm om å lære smedyrke ble endelig oppfylt! Han begynte å lære bruk av hammer og laget flere ganske brukbære knagger. Dette her er bare den første varianten:
Daniel reiste tilbake til Bjørvika igjen dagen etter og jobbet hele dagen sammen med smeden, lærte mye om teknikken og var veldig fascinert av arbeidet.
Maria var også opptatt med håndarbeidet, hun vevde hamp og lagde to søte armbånd.
Etterpå lagde hun en båt av ferdig utskårne trestykker.
Båten var fin nok til å seile i Oslofjorden mellom de store skipene.
I mellomtiden kunne man se Osebergvikinger som satte sammen en arkeologisk kopi av Osebergvognen. Vognen kunne man se i løpet av alle de tre dagene i stevnet.
Daniel lagde også et skip, men han skar den selv ut av tre bark.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar