I dag hadde vi et fantastisk møte med en forsker i entomologi. Forskningsområde hans er koleopterologi (etter det latinske ordet Coleoptera, biller), det vil si at han studerer biller og deres utvikling. Vi lærte mye om biller, det er jo en halv million arter av dem! Utrolig mange! Den største billen i verden er Titanus Giganteus. Den kan bli opptil 17,5 cm lang! Dette er på størrelsen av en voksen manns hånd! Men den lever i Sør-Amerika. Norges største bille er trolig Eikehjort som er opp til 9 cm lang, men det er bare registrert tre-fire funn av denne arten her i landet. Den minste billen kan man nesten ikke se uten mikroskop! Den er bare 0,4 mm lang.
Vi fikk se litt på de minste billene under mikroskopet.
Vi fikk se litt på de minste billene under mikroskopet.
Se hvor små disse billene er! De er limt på papiret og ser ut som en liten prikk hver!
Og dette ser billen ut når vi ser gjennom mikroskopet.
Forskeren viste oss hvordan å preparere insekter.
Og hvordan preservere insektens deler i en spesiell type sprit.
Vi fikk se på delene gjennom mikroskopet. Der fant vi ut blant annet hvordan insekter puster. De har spesielle pusterør, eller "trakeaer". Disse kunne vi se også.
Og etterpå ble vi kjent med mange forskjellige insekter: skarabeer (pilletrillebiller), trebukker, sommerfugler. Alle er pent preservert i tørr tilstand og arrangert systematisk i skapene.
Jeg tviler på at Maria forandrer meningen nå. Hun vil absolutt bli en biolog :))). Spesielt imponert ble hun ettersom hun ble fortalt at det beskrives nye arter daglig! Dette er et område som fortsatt trenger å bli forsket på og man kan definitivt oppdage nye arter. Kanskje det er entomologi hun skal velge etterhvert? Vi får se.
Daniel forresten ble også veldig interessert, spesielt i det praktiske: hvordan å fange biller og lage en egen billekolleksjon. Høres spennende ut!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar