tirsdag 14. oktober 2014

USA: New York

Det er så vanskelig å rekke å skrive om alt vi er med på! Livet flyr i full fart og jeg får aldri tid til å sette meg ned og skrive alle de morsomme tingene vi så, lærte og opplevde. Men de største begivenhetene vil vi prøve å presentere for dere :).

I sommer var vi i USA. Anna fikk fullt stipend som dekket skolepengene, og begynte på et musikkonservatorie i Los Angeles. Vi reiste tidlig og brukte hele 5 uker på å bli kjent med landet. Ungene er flinke til å lære språk og jeg var imponert over hvor lett de pratet med alle, hvor godt de forstod guider og tekster i museer, de klarte seg bra overalt og det var kjempegøy å bli med dem rundt omkring.

Her er bare få av mange spennende steder jeg tar med i bloggen. Det er tusenvis av bilder, titalls steder vi besøkte, mange venner vi tilbrakte tid med og mye gøy vi lærte. Jeg er bare litt redd for å skrive for kjedelig, slik at dere ikke nyter lesingen på samme måten som vi opplevde alt dette. Derfor publiserer jeg bare få bilder fra noen av stedene - men jeg lover, det blir mye uansett :)

New York City.
Vi kom til NYC sent på kvelden, en perfekt måte å reise til USA på! Du kommer dit når det er nesten natt, går til sengs, sover (forhåpentligvis) en hel natt, våkner opplagt - og Voila! jet lag er borte! I hvert fall er du ikke hjernedød som du er når du kommer hjem til Oslo :-/

Men er det mulig å sove når du er plassert på etasje nummer 42? Og utsikten fra vinduet var HELT UTROLIG!!

Men så er det natt, og dagen bringer mye. New York City er en dyr by. Og dene er støyende. Men ikke skremmende i det hele tatt. Det er mye å se, og selv om vi bare hadde tid til Manhattan, fikk vi en liten smaksprøve på byen med tanke om å komme tilbake en dag.

Vi spaserte i Central park, og jogget litt som ekte newyorkere gjør :). Og så er det American Museum of Natural History som var høydepunktet for dagen.
                    


                    


Filmen "Natt på museet" er selvsagt inspirerende, men den forteller ikke om museets egentlige innhold. Det er flere spennende utstillinger der: både om dinosaurer, edderkopper, miljø, fugler, universet og mye mye mer. En veldig nyttig guidebook hjalp oss til å utforske museet på en bra måte. Kanskje noen lurer på hva man gjør på et museum. Hvorfor vi tenker at dette er nyttig - å spasere langs enorme rom med gamle gjenstander og døde dyr... Men museet hjelper barna å visualisere det de har lært i tekstbøkene, stimulerer aktiv og kreativ tenkning og bygger opp et systematisk verdensbilde, noe som er vanskelig å gjøre bare ved å lese skolematerialer. Derfor mener vi at museumsbesøk er et veldig viktig redskap til å bringe kunnskapen på et begripelig nivå. Elsker museer altså :).

Et annet høydepunkt på turen var Broadway. Vi spaserte på Broadway opp til Times Square og hørte på den nakne cowboyen ;) - en av New Yorks turistattraksjoner, selv om han vi så var bare er en av flere "sekundære" cowboyer :).


Og selvsagt kunne vi ikke leve uten et Broadway show! Mamma og pappa ønsket å se Les Miserables, men barna spilte The Phantom of the Opera i orkesteret i vår, derfor ville de se forestillingen om dette. Vi ble enige i at Les Miserables er best å se i London og bestemte oss for å utsette dette til dagen vi besøker Storbritannia. 


Metropolitan museum var også på programmet.




















Vi likte utstillinger av musikkinstrumenter og av ridderutstyret, men mest fordi vi er interessert i dette. Ellers er det vanskelig å komme fram, å finne det man leter etter. Vi ville se Albrecht Durer, men miniatyrene som vi leste om var dessverre ikke stilt opp. Vi ville se Francisco Goya, men salen var stengt. Men morsomme hjelm-ideer fra 1. verdenskrig var derimot spennende...

Og de allierte styrker i begynnelsen av 20. århundre ville være nødt til å kjempe i disse hjelmene om designere fikk som de ville :))


Ellers har New York mye å vise fram. Ground zero... Statue of Liberty og Manhattan skyline... Wall street... Harlem... Museer, filharmonien, konserter, utstillinger... Det er bare å pakke en koffert og reise! En lærerik opplevelse er garantert!




Da reiser vi tilbake i tid igjen!

I løpet av Forbundet Kystens landstevne kom det flere vikingskip til Oslo ved Operaen. Ett av de mest fantastiske skipene var Saga Oseberg, en rekonstruksjon av Osebergskipet (originalen befinner seg i Vikingskipshuset).


"Vikinger" fra skipet fortalte oss om hvordan skipet ble rekonstruert. Dette var ikke lett: designet på skipet er veldig spesiellt og krever mye planlegging og forarbeid. Mye av arbeidet var ikke mulig å lage med dagens verktøy som sag for eksempel. Man kunne bare bruke øks, noe som er mer komplisert, men resultatet ble særdeles vakkert! Ikke bare ble det historiske skipet gjenskapt, men eksperimentell arkeologi medvirket historikere i å svare på viktige spørsmål om hvordan håndverkere jobbet. De klarte å bevise at dette skipet kunne brukes til sjøfart! 

Vi ble også kjent med våpen som ble brukt i vikingtiden og nå kunne vi endelig prøve dem ut, ikke bare se på.

Men det er ikke bare vikingskipene man kunne lære om. Vi så på båtbyggernes arbeid og lærte om formen til skipet, dybden og lengden, materialer som brukes til dette - og mye mer.

Daniels drøm om å lære smedyrke ble endelig oppfylt! Han begynte å lære bruk av hammer og laget flere ganske brukbære knagger. Dette her er bare den første varianten:

Daniel reiste tilbake til Bjørvika igjen dagen etter og jobbet hele dagen sammen med smeden, lærte mye om teknikken og var veldig fascinert av arbeidet. 

Maria var også opptatt med håndarbeidet, hun vevde hamp og lagde to søte armbånd. 

Etterpå lagde hun en båt av ferdig utskårne trestykker. 

Båten var fin nok til å seile i Oslofjorden mellom de store skipene. 

I mellomtiden kunne man se Osebergvikinger som satte sammen en arkeologisk kopi av Osebergvognen. Vognen kunne man se i løpet av alle de tre dagene i stevnet.

Daniel  lagde også et skip, men han skar den selv ut av tre bark.


Håndverkdagen ble veldig lærerik!
Og sist men ikke minst: Saga Oseberg planlegger å seile mot nord og Kvitesjøen, gjennom kanalene til St.Petersburg og så hjem til Tønsberg. Ååå, vi vil bli med!!

mandag 22. september 2014

Tilbake til fortiden - Mektige Vikinger

I vår brukte vi mye tid på historieprosjektet vårt- nemlig vikinger. Det har vært utrolig spennende å få lært om hvordan vikinger var i krig og i fred, hvem de handlet med og hvem de kjempet imot, hvor og hvordan de bodde og hvordan samfunnet deres ble bygget opp.

Vi har lest en del bøker (listen over bøker finner dere i slutten av innlegget). Her er det noen av bøkene.


Vi så flere filmer, blant annet, "Sigurd Dragedreper" (som er mulig å se online her).

Etter å ha studert boken Vikinger i krig av Kim Hjardal og Vegar Vike har vi besøkt en utstilling under samme tittel i Midgard historisk senter i Borre (Vestfold).

Utstillingen varte fram til mai 2014.

 Vi lærte å spille flere spill fra vikingtiden. Det minner litt om sjakk, men har særegne regler.

Festninger var en måte å beskytte gårdene fra fiender.

Vikinger var flinke sjøfarere og alle vet jo at det slett ikke er Columbus som oppdaget Amerika.

Mye i utstillingen var om krig, våpen og krigsutstyr. Vi kunne se på nært hold hvordan man laget pil og buer, hva man brukte for å få pilene til å surre rundt i luften og å få mest mulig fart.

 Spydutstillingen fortalte om diverse spisser og hvordan disse ble brukt.

De fleste vikingene var faktisk ikke kledd i tung utrustning, derimot var noen helt nakne på overkroppen, noe som skremte vettet ut av fienden. Engelskmenn kalte slike vikinger "berserk" fordi de var ganske sprøe og tålte mye smerte. Noen historikere mener at de brukte rusmidler som fluesopp og lignende for å lindre smerten eller miste følelsene helt. Vikingene ble da som riktige krigsmaskiner.


 I Oslo kunne vi også lære om vikingtiden, både i Oslo historisk museum og i Vikingskipshuset. Vi tenkte at vi lærte så mye at vi kunne dele dette med andre. Vi inviterte venner til en vikingfest i Vikingskipshuset.


 Barna måtte løse mange oppgaver og lærte mye gjennom å lete etter svarene i utstillingen!


I museet fortalte Maria og Daniel det de kunne om Osebergskipet, om dronningen Åsa og om ormestolpene som kanskje representerer den enorme Midgardsormen - ormen som kranser menneskets verden. Daniel og Mamma så filmen Gåten Ragnarok sammen (Maria syntes den var for skummel) og vi kunne fortelle litt om denne også.

Vi ble også minnet om hvordan arkeologene prøvde å redde tregjenstandene som var konservert ved hjelp av salt, noe som dessverre ikke visste seg å være en særlig vellykket måte å oppbevare treet på. Dette lærte vi på forskningsdagene i fjor og skrev om dette i bloggen vår.

Bildet er tatt fra Internett.

Vi funderte også på hva vikingene mente da de skrev "Mennesket vet lite" på dette trestykke... Man kan også sammenligne dette med Sokrates sine ord: ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα  ("Jeg vet at jeg vet ingenting"). Og Laozi tilføyer: 知不知上,不知知病。 ("Å vite at du ikke vet noe er den høyeste kunnskapen"). Hva er det mennesket vet lite om? Hva tenker dere?

 Festen fortsatte med leker som vikinger kunne bruke i sin tid. Vi var flinke med pil og bue...


... hoppet i sekker...

- og pappaene hoppet også!

Vi brukte et tau og prøvde å se hvilket lag som var sterkest - 

- og vi spilte en del andre spill som kanskje kunne vært med i vikingbarnas hverdag.

Vi skrev også navnene våre med runer og spiste litt kjøtt og grønnsaker - og kanskje litt mindre vikinginspirert mat - grillpølser. 


Diverse materialer å bruke:
- Om vikingsamfunnet
- Om mystiske funn og om hva de måtte bety
- Vikinger: myter og fakta
- Historiens mektigste vikinger - og mye annet om dem
- NRK TV-skole om vikinger

Noen av bøkene vi brukte:
- Aaras O.: Det magiske timeglasset. Karis reise gjennom Norgeshistorien.
- Hellerud S.V., Bjarkadottir B.: Håkon den gode. Mellom to kulturer i vikingtiden
- Ewo J.: Det navnløse landet i Nord
- Hansen H.-J.: Vikingsmeden (En praktisk forklaring og eksempler på vikingtidens smedkunnskaper)
- Bloch-Nakkerud T.: Vikingene
- Macdonald F.: 100 fakta om vikinger
... og en god del andre! Vikinger er vel beskrevet i hundrevis av bøker, det er bare å bli interessert i temaet!