tirsdag 14. oktober 2014

USA: New York

Det er så vanskelig å rekke å skrive om alt vi er med på! Livet flyr i full fart og jeg får aldri tid til å sette meg ned og skrive alle de morsomme tingene vi så, lærte og opplevde. Men de største begivenhetene vil vi prøve å presentere for dere :).

I sommer var vi i USA. Anna fikk fullt stipend som dekket skolepengene, og begynte på et musikkonservatorie i Los Angeles. Vi reiste tidlig og brukte hele 5 uker på å bli kjent med landet. Ungene er flinke til å lære språk og jeg var imponert over hvor lett de pratet med alle, hvor godt de forstod guider og tekster i museer, de klarte seg bra overalt og det var kjempegøy å bli med dem rundt omkring.

Her er bare få av mange spennende steder jeg tar med i bloggen. Det er tusenvis av bilder, titalls steder vi besøkte, mange venner vi tilbrakte tid med og mye gøy vi lærte. Jeg er bare litt redd for å skrive for kjedelig, slik at dere ikke nyter lesingen på samme måten som vi opplevde alt dette. Derfor publiserer jeg bare få bilder fra noen av stedene - men jeg lover, det blir mye uansett :)

New York City.
Vi kom til NYC sent på kvelden, en perfekt måte å reise til USA på! Du kommer dit når det er nesten natt, går til sengs, sover (forhåpentligvis) en hel natt, våkner opplagt - og Voila! jet lag er borte! I hvert fall er du ikke hjernedød som du er når du kommer hjem til Oslo :-/

Men er det mulig å sove når du er plassert på etasje nummer 42? Og utsikten fra vinduet var HELT UTROLIG!!

Men så er det natt, og dagen bringer mye. New York City er en dyr by. Og dene er støyende. Men ikke skremmende i det hele tatt. Det er mye å se, og selv om vi bare hadde tid til Manhattan, fikk vi en liten smaksprøve på byen med tanke om å komme tilbake en dag.

Vi spaserte i Central park, og jogget litt som ekte newyorkere gjør :). Og så er det American Museum of Natural History som var høydepunktet for dagen.
                    


                    


Filmen "Natt på museet" er selvsagt inspirerende, men den forteller ikke om museets egentlige innhold. Det er flere spennende utstillinger der: både om dinosaurer, edderkopper, miljø, fugler, universet og mye mye mer. En veldig nyttig guidebook hjalp oss til å utforske museet på en bra måte. Kanskje noen lurer på hva man gjør på et museum. Hvorfor vi tenker at dette er nyttig - å spasere langs enorme rom med gamle gjenstander og døde dyr... Men museet hjelper barna å visualisere det de har lært i tekstbøkene, stimulerer aktiv og kreativ tenkning og bygger opp et systematisk verdensbilde, noe som er vanskelig å gjøre bare ved å lese skolematerialer. Derfor mener vi at museumsbesøk er et veldig viktig redskap til å bringe kunnskapen på et begripelig nivå. Elsker museer altså :).

Et annet høydepunkt på turen var Broadway. Vi spaserte på Broadway opp til Times Square og hørte på den nakne cowboyen ;) - en av New Yorks turistattraksjoner, selv om han vi så var bare er en av flere "sekundære" cowboyer :).


Og selvsagt kunne vi ikke leve uten et Broadway show! Mamma og pappa ønsket å se Les Miserables, men barna spilte The Phantom of the Opera i orkesteret i vår, derfor ville de se forestillingen om dette. Vi ble enige i at Les Miserables er best å se i London og bestemte oss for å utsette dette til dagen vi besøker Storbritannia. 


Metropolitan museum var også på programmet.
Vi likte utstillinger av musikkinstrumenter og av ridderutstyret, men mest fordi vi er interessert i dette. Ellers er det vanskelig å komme fram, å finne det man leter etter. Vi ville se Albrecht Durer, men miniatyrene som vi leste om var dessverre ikke stilt opp. Vi ville se Francisco Goya, men salen var stengt. Men morsomme hjelm-ideer fra 1. verdenskrig var derimot spennende...

Og de allierte styrker i begynnelsen av 20. århundre ville være nødt til å kjempe i disse hjelmene om designere fikk som de ville :))


Ellers har New York mye å vise fram. Ground zero... Statue of Liberty og Manhattan skyline... Wall street... Harlem... Museer, filharmonien, konserter, utstillinger... Det er bare å pakke en koffert og reise! En lærerik opplevelse er garantert!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar