torsdag 24. april 2014

Menneskerettigheter

 I vår hadde vi et prosjekt om menneskerettigheter og om de som kjempet for like rettigheter for alle. 


Vi så en film om Mahatma Gandhi.


Vi hørte på den velkjente talen av Martin Luther King Jr. "I have a dream".

Vi lærte om segregering i det amerikanske samfunnet hvor de "fargede"og de hvite ikke fikk studere på samme skoler eller spise på samme kafeer, bare for 50 år siden. Slaveri, Ku Klux Klan og borgerrettsforkjempere var en del av historien. Vi snakket om diverse måter man kjempet imot dette, hvor vi så først på de som fulgte Gandhis fotspor i stille protester og demonstrasjoner uten vold, som Martin Luther King Jr. og Rosa Parks. Noen var aktive ved å hjelpe andre fra slaveriet, som Harriet Tubman, andre kjempet gjennom musikk, som Paul Robeson og Pete Seeger.

I forbinnelse med dette lærte vi sangen "We shall overcome" ("Vi skal overvinne"), en protestsang i borgerrettsbevegelsen.

Men det viser seg at ikke alle var like fredelige da de kjempet imot urettferdighet. Her ble vi kjent med Malcolm X som ledet militær kamp imot segregering i det amerikanske samfunnet. Cubansk geriljaleder og revolusjonær Ernesto Che Guevara er også et eksempel på slike handlinger. Vi diskuterte disse to diametrale tilnærminger til borgerrettsbevegelsen, med og uten vold.
  
Vi leste om apartheid, om Nelson Mandela og Desmond Tutu som kjempet mot apartheid på hver sin måte.

Her er en film om Nelson Mandela.

Vi snakket også om dagens urettferdigheter, regimer hvor mennesker ikke får frihet, hvor demokrati er bare et ord, hvor diverse grupper mennesker blir forfulgt. Vi lærte om Malala Yousafzai som kjemper for barns og kvinners rettigheter i Pakistan. Hun ble skutt for dette men overlevde. Saeed Abedini, en kristen pastor som er fengslet for sin tro i Iran, er også en forkjemper for rettigheter av muslimer som ble konvertert til kristendommen i Iran.

Som en del av prosjektet så vi en fantastisk forestilling i den Norske Operaen, "Tribute to the Heroes", hvor Anna også var medvirkende. Jeg har aldri sett på maken! Forestillingen inkluderte sang, poesi, teater, dans, både svarte og hvite, både reggie band og klassisk kvartett, 3-d bilder i bakgrunn og uttalelser av menneskerettigheters forkjempere. Spennende og lærerikt! 


Anna lærte og opplevde mye gjennom forberedelsen til denne forestillingen!
 Et sitat av Desmond Tutu. Vi kunne ha hatt dette som familiens motto!

Lærte enda mer om de heltene i utstillingen utenfor forestillingen.



Sammen med andre familier som underviser barna hjemme :))

Vi skrev mye om sosialiseringen før. Hvor får barna våre muligheten til å kommunisere, leke sammen og føle en del av noenlunde homogen gruppe? I tillegg til orkester og idrettsklubb er vi i fast kontakt med andre familier som underviser barna hjemme.

*** Vi gjør mange morsomme aktiviteter sammen med andre barn som blir undervist hjemme.

 *** Vi møtes vanligvis på Galgeberg Kreative Verksted.

Der lager vi mye spennende, og vi prater og leker sammen med andre barn og voksne som driver med hjemmeundervisningen.



*** Vi går også på omvisninger i diverse museer sammen. Her er bilder fra Fram museets besøk.



*** Vi filmet en liten video om hvordan det er å være lykkelig :))

***I år gikk vi i 17. mai toget! Dette var så morsomt! :))


Sammen med alle Oslo skoler gikk vi mot slottet og så på kongen som vinket til oss :))

Luis og Daniel fikk bære fanen. 


Etter dette grillet vi sammen med andre "hjemmeundervisere", og barna lekte ute.

Vi håper å få enda flere med oss neste år!


*** Det er mye annet vi gjør sammen, og vi har det så gøy!






















onsdag 23. april 2014

Teknologi og design

For å forstå realfagene praktisk bruker vi teknologi og design på mange måter. Vi bygger ting, besøker spennende utstillinger og tekniske museer, er med på tekniske konkurranser og designertreff.

*** Daniel planla, bygget og testet flere mekaniske roboter ved hjelp av Lego Mindstorm program. Det var mulig å planlegge robotenes bevegelser og kontrollere dem gjennom en datamaskin.

 

















En romstasjon er i ferd med å koble seg til en annen modul. 

Her får Daniel hjelp av en utdannet sivilingeniør som driver med robottekniske oppgaver til daglig.


*** Barna laget flere raketter av diverse materialer og noen av disse fikk vi skyte ut til vers. 




*** Mange modeller ble bygget opp.


Det var både vanlige modeller...

... modeller hvor man skulle bruke og lære om elektrisk energi...

... og blant annet en DNA modell. 

*** Barna var med på diverse kjemiske og fysiske forsøk i regi av "Museum av spennende forskning, vitenskap og teknologi".


*** De testet diverse teknologiske produkter som er bare i utvikling. Blant annet prøvde de å kontrollere datamaskinen ved hjelp av hjerneimpulser.

*** Barna besøkte en utstilling hvor det var mulig å se og teste fysiske enheter fra 19. og 20. århundre og lære om utviklingen av fysikk gjennom menneskets historie.


Museets kurator fortalte oss om oppfinnelser som fikk Nobelpris i fysikk.

*** Barna lærte også om hvordan et fly fungerer, prøvde seg i pilotkabinen og lærte om hvordan å håndtere flyet gjennom simulatorer. 



*** Vi fikk se og gjøre mye annet, dette er bare en brøkdel av det vi fikk oppleve. Men her er det bare en liten smakebit: Huset opp ned, et lite museum som virkelig snudde oss alle opp ned :)))


Ellers er det spennende å sjekke ut følgende linker:

- Bolig ABC: et nettsted for grunnskolen om arkitektur og design
- Trigger: nettsted for naturfag i ungdomskolen
- Naturfag for grunnskolen
- TV-program Newton på NRK-super
- Regnmakerne - et nettsted om energi for grunnskolen

Mottar flere spennende linker og nettsteder med takk :)))




mandag 21. april 2014

Religion og etikk

Det har vært en stund siden sist, vi  har vært veldig opptatte med alle prosjektene våre. Men nå kan jeg gi dere et raskt overblikk over det vi har gjort i løpet av denne tiden.

Ett av prosjektene våre handlet om religion. Vi brukte mye tid på de tre store monoteistiske religioner: jødedom, kristendom og islam. Ordet "monoteistisk religion" betyr at jøder, kristne og muslimer tror at det eksisterer bare en Gud. Vi sammenlignet disse religionene, fant felles trekk og lærte særegenskaper. 

Vi lærte også om religioner som er veldig annerledes fra det vi er vant til: hinduisme, sikhisme og buddhisme. Selv om noen av ritualene var veldig annerledes, lærte vi at mennesker søker gud på mange forskjellige måter, de søker veier å nå gud, å utvikle seg, å bli bedre, å være snille mot andre.

-        Vi besøkte diverse kirker: så en ortodoks gudstjeneste, besøkte flere katolske og lutherske menigheter ved diverse sammenhenger, vi deltok til og med i et bryllup i en baptist menighet.



Den Katolske kirke i Nazaret.

-          Vi var på besøk hos bekjente som er muslimer. Vi lærte om ramadan og id og spiste tradisjonell pakistansk mat. Dessverre kunne vi ikke ta bilder der. Dette respekterer vi selvsagt.

-          Ved tidligere besøk til Israel så vi både de store synagogene og stod ved Klagemuren. Vi ble kjent med noen praktiserende jøder også og fikk prøve jødisk mat. Vi så en Israelsk film ”Ushpizin" ("Gjester") om de ortodokse jøder sin feiring av Løvhyttefesten. 

Klagemuren

I Timnapark i Israel så vi Tabernakelet som er beskrevet i Bibelen.


Der så vi også modellen av Paktens ark.

-          Ved påsketiden laget vi Seder, et jødisk Pesach (Påske) måltid og snakket om den jødiske tradisjonen. Vi feirer også kristen Påske og forteller om Jesus og hans død og oppstandelse. Vi ser etter sammenhenger mellom disse to feiringene.

-          I tillegg til dette lærte vi om antikkens filosofi og leste Samtalene ("Lunyu") av Konfuсius. Vi så også en spennende kinesisk film om Konfucius (Kung Tze). 
      

      For å sette en strek under prosjektet besøkte vi utstillingen "Våre hellige rom" på Interkulturelt museum, hvor de fleste store religioner var representert.



-           Resurser:
       - Du og jeg (5.-7. klasse)
       - NRK om filosofi
       - Inn i livet/ Cogito online
       - Vi i verden online