torsdag 24. april 2014

Menneskerettigheter

 I vår hadde vi et prosjekt om menneskerettigheter og om de som kjempet for like rettigheter for alle. 


Vi så en film om Mahatma Gandhi.


Vi hørte på den velkjente talen av Martin Luther King Jr. "I have a dream".

Vi lærte om segregering i det amerikanske samfunnet hvor de "fargede"og de hvite ikke fikk studere på samme skoler eller spise på samme kafeer, bare for 50 år siden. Slaveri, Ku Klux Klan og borgerrettsforkjempere var en del av historien. Vi snakket om diverse måter man kjempet imot dette, hvor vi så først på de som fulgte Gandhis fotspor i stille protester og demonstrasjoner uten vold, som Martin Luther King Jr. og Rosa Parks. Noen var aktive ved å hjelpe andre fra slaveriet, som Harriet Tubman, andre kjempet gjennom musikk, som Paul Robeson og Pete Seeger.

I forbinnelse med dette lærte vi sangen "We shall overcome" ("Vi skal overvinne"), en protestsang i borgerrettsbevegelsen.

Men det viser seg at ikke alle var like fredelige da de kjempet imot urettferdighet. Her ble vi kjent med Malcolm X som ledet militær kamp imot segregering i det amerikanske samfunnet. Cubansk geriljaleder og revolusjonær Ernesto Che Guevara er også et eksempel på slike handlinger. Vi diskuterte disse to diametrale tilnærminger til borgerrettsbevegelsen, med og uten vold.
  
Vi leste om apartheid, om Nelson Mandela og Desmond Tutu som kjempet mot apartheid på hver sin måte.

Her er en film om Nelson Mandela.

Vi snakket også om dagens urettferdigheter, regimer hvor mennesker ikke får frihet, hvor demokrati er bare et ord, hvor diverse grupper mennesker blir forfulgt. Vi lærte om Malala Yousafzai som kjemper for barns og kvinners rettigheter i Pakistan. Hun ble skutt for dette men overlevde. Saeed Abedini, en kristen pastor som er fengslet for sin tro i Iran, er også en forkjemper for rettigheter av muslimer som ble konvertert til kristendommen i Iran.

Som en del av prosjektet så vi en fantastisk forestilling i den Norske Operaen, "Tribute to the Heroes", hvor Anna også var medvirkende. Jeg har aldri sett på maken! Forestillingen inkluderte sang, poesi, teater, dans, både svarte og hvite, både reggie band og klassisk kvartett, 3-d bilder i bakgrunn og uttalelser av menneskerettigheters forkjempere. Spennende og lærerikt! 


Anna lærte og opplevde mye gjennom forberedelsen til denne forestillingen!
 Et sitat av Desmond Tutu. Vi kunne ha hatt dette som familiens motto!

Lærte enda mer om de heltene i utstillingen utenfor forestillingen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar