fredag 6. mars 2015

USA: naturopplevelser

I sommeren 2014 hadde vi vårt største reiseeventyr noensinne. Vi tok fem uker fri og reiste til USA. Her er den første delen om reisen vår. Mye av det vi lærte og så i løpet av reisen var spennende. Men vi har planlagt reisen slik at det var mulig å slappe litt av og se på naturen, som ikke er bare annerledes fra hva vi er vant til her i Europa, men forandrer seg også enormt fra øst til vest og fra nord til sør.

Vi traff mange spennende dyr og fugler, så planter som var ofte helt unike for de aktuelle stedene, og nyttet landskapet både til fjells, ved sjøen, i ørken og i skoger. På veien fra Kentucky til Indiana ble vi stoppet av en sterk tordenstorm med ishagl og flere tusen lyn i timen. I California våknet vi midt på natta for å se Supermåne og Perseider meteorsverm, og da var vi heldige nok å overnatte midt i ørkenen, i Squaw Valley, den dagen, slik at ingen kunstig lys kunne forstyrre det fantastiske synet!
Dette er månen, kl. 4:00 om natta :)

Vi gikk barbeint i det Atlantiske havet, besøkte de Store Sjøene og badet i Stillehavet. Vi kjørte forbi de enorme midtvest steppene fulle av korn, spaserte gjennom løvskogområdene i øst og besøkte alle statene langs vestkysten. Det er utrolig hvor mye vi klarte å gjøre i løpet av bare 5 uker. Vi regner oss selv som meget lykkelige, fordi dette er en opplevelse for livet, rett og slett!


Planter i sør USA tåler ikke kuldegrader særlig godt. Blant de plantene som vi så i øststatene var både valnøtter, plataner og physalis (japanske lykter).

De store steppene som ligger i USA, Russland, Kasakhstan og Mongolia er de stedene i verden hvor det produseres mest korn. Disse stedene kalles derfor verdens kornkammer.
Ørkenlandskapet i sørvestlige deler av USA, spesielt i California, er preget av vakre palmetrær. 

Vi besøkte appelsinplantasje og kunne se hvordan appelsiner vokser til å bli spiselige.  

I Seqouia nasjonalpark så vi de høyeste trærne i verden, mammuttrær

Kongler av mammuttre. Ja, jeg vet at alle turister gjør dette, men hvordan kunne vi unngå å ta et bilde av bilen vår kjørende under ett fallen mammuttre?  :)

Dyrelivet er også spennende i USA.
Vi fant froskesjeletter i ørken.

Flere uvanlige fugltyper så vi i tillegg, som denne ørnen i Delaware-elv område.

Gulstillits (Eastern Goldfinch)

Vandretrøst (American robin)
Og høydepunktet av fuglelivet for oss! Kolibrier

Og her så vi at det var mulig å treffe en bjørn... Men vi traff den ikke, heldigvis :)
Men vi så spor av diverse dyr i skogen rundt Sierra fjellene.
Og i Oregon så vi seler, dog ikke på kloss hold. 


Blant de pittoreske skapelseverkene som vi besøkte nevner vi bare noen få...  
Delaware elven i delstaten New York.

Vi kjørte langs tre av fem Store Innsjøene: Ontario, Erie og Michigan.

Vi så Niagarafallene, både fra den amerikanske og den canadiske sidene. De er så mye vakrere på siden av Canada! :)
Niagarafallene om natta.

Solnedgang i Oregon, ved Stillehavet.

Ved ørken i California.

Sierra Nevada, fjellene i California.


Det er umulig å besøke alt på en reise. Det er en god del som er igjen, men det som vi så var helt utrolig også! Og det er ikke plass her til alle de tusener av bilder som vi tok rundt omkring. For en reise!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar