tirsdag 18. juni 2013

Hjemmeundervisning: hva gjør vi? (infoside for voksne)

Nå er det kanskje på tide å fortelle litt mer om hjemmeskolen vår.

I løpet av skoleåret rekker vi å gjøre mye. Vi har studieplaner som tilfredstiller kompetansemålene for skolefagene. I tillegg tar vi fag fra en virtuell russisk skole hvor barna lærer russisk litteratur, språk og historie. Engelsk studerer vi ved hjelp av amerikanske læreverk. Målet er å hjelpe barna å nå et bra nivå i alle tre språk: norsk, russisk og engelsk. Det er mye jobb men vi har det gøy og lærer mye :))

Vi har også en del forskningsprosjekter der vi reiser rundt i Norge og til utlandet og treffer spennende mennesker, opplever historie, naturfag, samfunnsfag, språk, religion, mat og helse på en naturlig og minnerik måte.

I tillegg er barna fast involvert i mange fritidsaktiviteter. Daniel spiller klarinett på et musikkinstitutt og er medlem av en fekteklubb. 

Maria synger i et kor og svømmer to ganger i uken.

Begge barna spiller også i et orkester.

Flere ganger per år arrangerer Norsk Hjemmeundervisningsforbund diverse utflukt, studieturer og andre treff for familier med barn som studerer hjemme.

Maria og Daniel har mange venner og har en stor omgangskrets med barn som har lignende interesser, både i orkester, kor og klubber. I tillegg er nabobarna stadig på besøk hos oss og vi hos dem. Dermed er også sosialiseringsbehov dekket for barna våre.

En gang i året har vi kartleggingsprøver ved tilsynsskolen vår. 


En brøkdel av materialer vi brukte i år.

Maria jobber på en kartleggingsprøve i norsk.

Maria hadde prøver i norsk, matte og engelsk på mandag. Tilsynslæreren stilte også mange spørsmål i samfunnsfag, naturfag og RLE. Vi fikk også vise en del av prosjektheftene våre. 

Her er noe av læreverket som vi brukte i år:

Norsk

Kverndokken K., Bakke J.O.: Safari (Lesebøker A og B, Lesehefte)
Solem H.: Leseforståelse 3, Ukas ord 3.
http://ordforalt3-4.cappelendamm.no/

Matematikk:
Alseth B. m.fl.: Multi 3 (Grunnbok A og B, Oppgavebok)
Nettsteder: www.lokus123.no

Samfunnsfag:
Holm D., Jensen I.K.: Gaia 3 (Natur- og samfunnsfag for barnetrinnet).
Nettsider:

Naturfag:
Holm D., Jensen I.K.: Gaia 3 (Natur- og samfunnsfag for barnetrinnet).
Nettsider

RLE:  


Ha en fin dag! Hilsen 
mamma

8 kommentarer:

  1. Kjempeinteressant! Takk for at du deler!

    SvarSlett
  2. Hei og takk for bloggen. Håper å lese mer i den :))) Lykke til!

    SvarSlett
  3. Tusen takk for at du tar deg tid til å blogge:) Veldig bra:)

    SvarSlett
  4. Jeg har drevet hjemmeundervisning i 9 år, fra 1998 - 2007. Nå er yngstemann 5 år og "klar for offentlig skole". Er det noen i fjellregionen Rondane som praktiserer hjemmeundervisning?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for tilbakemeldingen. :)
      Du kan ta kontakt med Norsk Hjemmeundervisningsforbund og stille dem dette spørsmålet :). www.nhuf.no

      Slett
  5. Hei fra en nybakt hjemmeunderviser.
    Så spennende å lese bloggen din, merker jeg gjerne skulle snakket med andre hjemmeundervisere og hørt andres erfaringer. Mitt spørsmål er hvordan dere lager studieplaner som tilfredstiller kompetansemålene for skolefagene?
    Grunnen til at vi har hatt hjemmeundervisning er at vi har seilt langtur (ca ett år). Vi tok med oss pensumbøkene og gikk gjennom dem. I tillegg lærte barna masse naturfag, historie, språk, osv.Men utover dette hadde vi ingen studieplan. Kan du utdype dette for meg? På forhånd takk :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann,
      Vi ser nøye på kompetansemålene og lager arbeidsplaner for ett år. Vi skriver ned hva vi tenker å studere, temaer, materialer, reiser og alt mulig vi tenkte å gjennomføre i løpet av året. Det er aldri mulig å lage en plan som man ikke er nødt til å endre underveis, og man bør ikke følge planene slavisk :) Men planen er kjekt å ha, slik at man har en fokus og en retning hvor man tenker å bevege seg i løpet av arbeidsåret. Om du sender meg en e-post så kan jeg sende et eksempel på en slik plan som vi har.
      MEN! det er ikke alle som skriver slike planer, ikke i det hele tatt! Det fins jo så mange variasjoner av "hjemmeundervisere": unschoolers, familier som studerer på reise (som dere!! Så flott!!), familier som følger barnas interesse i fagene, som følger skolens løp, de som har to og tre diverse skoletilknytninger (norsk og tysk, for eksempel), og mange, mange andre!
      Du er velkommen forresten å komme til en av treffene i NHUF, vi pleier å ha minst en treff per måned og om du bor i Oslo eller på Østlandet så kunne du kanskje ta deg en tur til å treffe oss alle sammen :). Info om dette er publisert på www.nhuf.no

      Slett
    2. Hei er på jakt etter flere som driver hjemmeundervisning, skal selv gå igang nå med hjemmeundervisning for våre to gutter på 9 og 11, da vi bor i Sør Korea, og det ikke er tilgang på norsk skole her.
      jeg hadde blitt glad om noen hadde tatt kontakt og fortelt meg om sine variasjoner av hjemmeskole, hvilke planer og ideer de har og har gjennomført ;)

      Slett