søndag 1. september 2013

Arkeolog? Nei hvorfor ikke?!

I dag har vi vært på barnedagen ved Kulturhistorisk museum. Det er en god tradisjon i familien og vi prøver å planlegge turer på slike dager når det lar seg gjøre. Her lærer man alt mulig, fra hvordan å mumifisere en høne til hvordan man kaster lasso på et reinsdyr. Denne gangen begynte vi med en arkeologisk skole, hvor man skulle definere bruket av et rom utifra gjenstander som ble funnet der. Det var nesten detektivarbeid, det! Dyrebein, leirkar, ildslagningsflint, trekull og korn kan fortelle oss at rommet dette ble funnet i var kanskje et kjøkken.
 

 
Museets arkeolog forteller om oppgaven.
 
 
Maria sorterte alle gjenstander etter alderen. Hun måtte tenke på tidsperioder og passe på at en flintkniv fra eldre steinalder ikke befant seg ved siden av et jernsverd fra vikingtiden. Mynter måtte man også sortere etter tidsperioden.
 
Det var også mange andre oppgaver man måtte løse rundt omkring i museet. Vi skrev med runer og egyptiske hieroglyfer, var på jakt etter museets gjenstander og detaljer på disse, fant ut geografiske detaljer om Nordpolen, polarsirkelen, Norge, Oslo, Mexico og mye annet.
 
Mens den mest spennende begivenheten var å treffe arkeolog, forsker og forfatter Unn Pedersen. Hun fortalte oss om arkeologi og om hvordan det er å prøve å rekonstruere fortiden ved hjelp av gjenstander man finner i utgravninger. Noen ganger vet man ikke hva gjenstanden ble brukt for. For eksempel denne ranglen som Unn holder på bildet. Ingen vet hva den ble brukt for. Kanskje som en bjelle på en hest?
 
 
Sammen med Unn Pedersen har illustratøren Trond Bredesen utgitt en ny bok "På en gård i vikingtiden". Trond fortalte hvor mye arbeid det er å illustrere en bok slik at den er historisk korrekt. Man trenger å passe på at alle detaljene i klær, hus, diverse gjenstander på bildene stemmer med arkeologiske funn. Man skal jo ikke finne en mobiltelefon på et bilde fra middelalderen, for eksempel.
 
Etter foredraget signerte forfatteren bøkene og det var mulig å prate med henne. Det var spennende å lære mer om vikingtiden. Daniel og Maria har lest den første boken om vikingbarna Ravn og Tora som gikk rundt i en by Kaupang ("På besøk i vikingbyen Kaupang") av Unn Pedersen, og de var spennende å høre om fortsettelsen av deres vandringer, denne gangen på en gård.
 
 
Fint å ha en bok signert av både forfatteren OG illustratøren samtidig :)))
 
 
 
Nå har vi begge bøkene! Anbefales på det sterkeste. Man lærer mye på en spennende og lett måte.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar