søndag 15. september 2013

Los Reciclados: Det resirkulerte orkesteret

Man pleier å akseptere livet rundt som det eneste normale. Vi er blant de heldige mennesker som har et sted å bo, som spiser frokost hver dag og som kan lese og skrive. Vi ser lyst på framtiden, kan utøve hobbyer og har råd til å vente med å starte å jobbe til vi er ferdig med utdanningen. Resten av verden lever i mye verre forhold enn oss. Mange barn jobber fra 5-års alderen, hver 8. voksen person i verden er analfabeter, hver 5. lever i absolutt fattigdom, de lever i nød og har ikke nok mat eller klær. Det er krig og dårlige økologiske forhold, og barn blir drept av bomber og landminer.

Men i alt denne elendigheten finnes det noen fantastiske mennesker som har en drøm. De som vil gi barna håp og framtid, de som vil frastyre barna fra narkotika og alkohol mot noe vakkert som forandrer livet. Det kan være sport eller tro, og det kan være noe så vakkert som musikk.


For noen dager siden opplevde vi noe helt fantastisk. "The Recycled Orchestra", eller "det resirkulerte orkesteret" fra Paraguay spilte i Oslo Konserthus den 8. september. Orkesteret består av ca 20 unge musikkere som til daglig lever ved en søppelfylling i en landsby Cateura ved hovedstaden Asuncion. Familiene deres lever av søppelplukking i fullstendig fattigdom. Rus- og alkoholmisbruk herjer i landsbyen og for 7 år siden var de fleste barna nødt til å komme inn i et mønster av kriminalitet og rusmisbruk for å overleve. I tillegg er landsbyen oversvømt av giftige stoffer fra søppelfylling hver gang det regner, det lukter forferdelig og sykdomsnivå er veldig høyt.

Men noe skjedde for akkuratt 7 år siden. En musikker, Favio Chavez, fikk en ide: å prøve å lage instrumenter ut av søppel som man finner på søppelfyllingen. Dette er uhyre vanskelig siden man trenger å finne deler som kan til slutt bli brukt til å spille Mozart og Bach, og som bør lyde noenlunde riktig.

Disse fiolinene er laget av metall limbokser, gaffler, brukte strenger og resirkulert ved. Laget av   Nicolas "Cola" Gomez; bildet er tatt fra Landfill Harmonic hjemmeside.
 
 
Klarinett laget av tinn vannrør, metalliske flaskekorker, plastikknapper, skjeer og gaffelholdere. Laget av Tito Romero. Bildet er fra Landfill Harmonic hjemmeside.
 
Etter å ha laget flere slike instrumenter inviterte Favio flere lokale barn å prøve å spille på disse. Dette ble en enorm suksess! Plutselig fikk disse barna en mulighet til å gå vekk fra hverdagen og dykke inn i musikken. De fikk håp om framtid og mye glede! De fikk rett og slett målet for livet: å bli bedre musikkutøvere! En lokal bestemor skrev: "Jeg fikk barnebarnet å komme inn i orkesteret, nå kan jeg dø i fred".

Etter å ha jobbet flere år med barna i orkesteret har Favio Chavez bestemt å tiltrekke verdens oppmerksomhet mot fattigdommen og økologiske tragedier gjennom å vise at om man får mulighet, så kan man forvandle søppelet til noe vakkert, som musikk er. Det samme skjer med mennesker, de får håp og utvikling, og de får vokse i en vakker verden av musikk, bare de får mulighet til dette. Man bør huske at til og med det lille man kan gi andre kan bety veldig mye for dem!

"Verden sender oss søppel. Vi sender dem musikk." Dette er mottoet til dette helt spesielle orkesteret. "Man skal ikke kaste søppelet uten å tenke. Man skal ikke kaste mennesker heller", sier Chavez.


Vi traff Maria og Tania som begge spiller fiolin (her på bildet er Tanja)...


... pratet med Favio Chavez, orkestrets dirigent og motiverende person...

 

... fikk prøve diverse instrumenter og var helt imponert av barnas åpenhet, glede og ikke minst deres talent.
 


Nå fikk vi vite også at den 15. august i år, etter at orkesteret ble kjent verden rundt gjennom en youtube trailer for en film "Landfill Harmonic", fikk barna ordentlige instrumenter å spille på. Disse instrumentene var donert av vanlige mennesker som ville hjelpe barna. Så flott!

Vi lærte enormt mye gjennom disse unge musikkerne, og det var en fantastisk opplevelse! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar