tirsdag 27. mai 2014

Geografiprosjekt: Tyskland og Østerrike

I det siste fikk vi mange kort fra diverse steder i verden. Disse studerte vi nøye og lærte en god del om steder, historie og kulturelle severdigheter rundt omkring . I dag skal vi snakke litt om Østerrike og Tyskland.


Dette kortet kom fra en liten gutt som heterTobias og som bor i Salzburg i Østerrike. På tysk kaller man landet Österreich som betyr rike i Øst, øst for Tyskland. Vi leste om byens rike historie gjennom de siste 2000 år, men mest spennende for musikkbarna våre var det å bli kjent med Wolfgang Amadeus Mozartsom ble født i Salzburg i 1756. Vi vil gjerne besøke Mozarteum, huset hvor han ble født og som er blitt til museum nå. 
Den vakre Salzburg Katedralen, den som preger kortet, vil vi gjerne besøke også.

Tre kort kom fra Tyskland.

Frankfurt am Main (eller Frankfurt ved elven Main) er en by midt i Tyskland som ble etablert i det første århundre e.Kr. Det er få byer i Nord-Europa som kan skryte av 2000 års alder. På kortet er Frankfurt i sine beste tider, mens byen fortsatt var en fri by. 6 år etter mistet byen uavhengigheten og ble en del av den prøyssiske provinsen Hessen-Nassau. 

Blant de kjente Frankfurt beboere kan man nevne den berømte tyske forfatteren Johann Wolfgang von Goethe, som preget tysk og verdens litteratur enormt. Hans mest kjente verk Faust er basert på en tysk legende og handler om en vitenskapsmann Faust som inngår en pakt med Mefisto, djevelens sendebud. Tragedien slutter med at Faust får Guds tilgivelse og kommer opp til himmelen. 

En annen person verdt å nevne i forbindelse med Frankfurt am Mein er Anne Frank, en ung jente som ble offer til den umenneskelige behandlingen jødene fikk av nazistene i Europa i løpet av 2. verdenskrig. Anne ble født i Frankfurt i 1929, men etter at Adolf Hitlers nasjonalsosialistisk parti seiret i valget i 1933 ble det klart at jødene ikke fikk være i fred i Tyskland. Familien til Anne flyktet til Amsterdam, men etter at nazistene invaderte Nederland måtte familien gå i dekning. I to år klarte familien Frank å leve i skjul, men i 1944 har noen angitt dem og de ble arrestert og sendt til en konsentrasjonsleir. Den eneste som overlevde krigen var Annes far Otto. Resten av familien, både Anne, hennes mor og søster, døde i leiren. Anne Franks dagbok står på leselisten nå. I forbindelsen med Annes historie snakket vi både om demokrati, diktatur, nazisme, 2. verdenskrig, Holocaust og respekt for menneskets liv.

Her er også en film om Anne Frank. 


Vi fikk to kort fra Berlin, byen øst i Tyskland. På dette kortet ser vi flere kulturminner og severdigheter. 
Bundeskanzleramt, eller Forbundskanslerens kontor er en administrativ bygning for Tysklands regjering. 
Friedrich der Grosse, eller Fredrik den Store, var kongen av Preussen i 18. århundre. Han var kjent for sine militære erobringer og for sin vakre Sanssouci slott i Potsdam.
Reichstag er en bygning hvor den tyske nasjonalforsamlingen (som Storting i Norge) sitter.
Nikolaiviertel, eller Nikolaikvarteret er et område rundt den vakre Nikolaikirke ved elven Spree og er den eldste boområde i byen. 
Unter den Linden, eller "under lindetrærne", er en av Berlins vakreste paradegater. 
Fernsehturm, eller fjernsynstårn, er et kjent landemerke rett ved Alexanderplatz. 

Det er så bra at vi fikk lese om alle disse severdigheter, nå som vi planlegger en tur til Berlin i juni. Gleder oss til å se alt dette i livet :))).

Det siste kortet er ikke bare geografisk men ikke minst historisk. Kortet viser et bilde fra 9. november 1989, dagen når Berlinmuren falt. I over 30 år har muren skilt øst- og vest Tyskland, mange familier befant seg på to forskjellige sider av muren uten mulighet til å se eller besøke hverandre. Ikke bare muren men også ideologien skilte mennesker i disse to deler, og vi snakket om diverse sider av disse ideologiene. 

Vi vil fortelle om flere kort neste gang. Som dere kan se, er alle disse kortene veldig spennende og beriker vår verden enormt! Vi gleder oss til flere kort allerede! :)))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar